Tipp: Mi a jelentősége a parfümök töménységének?

Annyi féle-fajta van, némelyik gyakoribb, mint a másik, néha előfordul, hogy hirtelen nem is tudjuk, hogy pontosan mit is jelentenek. Az eau de parfum erősebb, mint az eau de toilette, aztán vannak a cologne-ok, de ezt nőknek reklámozzák, de nem a férfiak parfümjét nevezik kölninek?

Bárcsak ennyire egyszerű lenne. Kőbe vésett szabály sajnos nincsen, a különböző márkák különböző arányokban keverik az illat- és illóolajokat a vivőanyaggal, ami olaj, alcohol, és víz keveréke. Ezért történik az, hogy egy eau de cologne X márkánál lehet ugyanolyan erős, mint Y márka eau de toilette-je – vagy vice versa. Emiatt nem is szabad a csomagolás alapján ítélkeznünk a parfümök erősségéről, mindenképp bőrön kell tesztelni őket.

A márkák arra se kötelesek, hogy feltűntessék a pontos arányokat a csomagoláson, így többnyire meg kell elégednünk az alkohol százalékos mennyiségével, amit viszont nagy betűkkel nyomnak a szemünkbe, mintha az bármit is elárulhatna nekünk. Egy 78%-os alkoholtartalmú parfümnél viszont nem lehetünk biztosak benne, hogy a maradék 22% csak és kizárólag illatolaj, úgyhogy annyira nem hangzik jól, mint akarják, hogy higgyük. Ebbe a 22%-ba ugyanis az illatolajon kívül vivőolajat vagy vizet is kevernek.

Laza szabályok alapján, tájékozódás céljából, mégis érdemes listába szedni a parfümtípusokat koncentrációjuk szerint, mert egy-egy márkán belül így a legegyszerűbb tájékozódnunk – a márkák ugyanis a legtöbb esetben egyforma erősségűre gyártják a különböző fajtákat. Ha még valamire jó, hogy tudjuk, milyen töménységű a parfümünk, az az, hogy képet ad az illat mélységéről, az eltérő koncentrációkban ugyanis eltérő arányokban szerepelnek a fej-, szív- és alapjegyek. Minél magasabb arányban szerepel az alapjegy, annál mélyebb illattal van dolgunk.

koncentrációk

Extrait de Parfum / Parfum Extract / Pure Parfum / Extrait
Töménység: 15-40%-ra számíthatunk, de leggyakrabban 20-30% között szokott lenni.
Az alapjegyek 50%-ban szerepelnek, a fej- és szívjegyek osztoznak a másik 50%-on.
Általában ők a legtartóssabbak, bár ez nem csupán az illóolaj mennyiségétől, hanem minőségétől is függ. Ha a parfüm EDP, EDT, stb verziókban is létezik, számíthatunk rá, hogy az Extrait illata valamennyire el fog térni tőlük. Ez annak a köszönhető, hogy nagyobb arányban szerepelnek bennük az alapjegyek, azok ugyanis a legtartósabb jegyei a parfümnek – ezáltal lesz hosszantartóbb az illat. Ha az EDP/EDT verzió gyengén szerepel, akkor várható, hogy az Extrait is gyengén fog szerepelni más Extrait-khez képest.
A fentebbi ábra tartósság szempontjából nem pontos: a leggyengébb Extraitek is bírják a 8 órát, a jobb minőségűek pedig simán a 16-24 óráig velünk maradnak.

Espirit de Parfum
Töménység: maximum 30%
Egyre ritkábban használt fajta, mert csak egy kicsivel gyengébb az Extrait-nél, és leggyakrabban az Extrait-ek se mennek 30% fölé.

Soie de Parfum
Töménység: 15-20%
Nem sokszor találkozhatunk ezzel a fajtával, legtöbbször szimpán EDP-nek jelölik, mi pedig ilyenkor ámulunk-bámulunk, hogy a parfümünk, bár EDP, milyen szokatlanul tartós.

Eau de Parfum
Töménység: 10-20%, de ritka, hogy eléri a 20-at – többnyire a márkák megállapodnak 15-nél.
Fejjegyek: 40%, szívjegyek: 30%, alapjegyek: 30%
A legnépszerűbb koncentráció napjainkban, és ideálisan ebben haromizálnak a legszebben a fej- és szívjegyek, mert az alapjegyek bár kevesebb hangsúlyt kapnak benne, mint erősebb társaiban, de még érzékelhetőek.

Parfum de Toilette
Töménysége egyezik az EDP-vel, emiatt manapság már nem is nagyon használják ezt a titulust. Régebben is főleg csak a Guerlain tette, aki a ’90-es években átnevezte a parfümjeit Eau de Parfum-re.

Eau de Toilette
Töménység: 5-10%, de általában 10-nél magasabbra nem sok márka megy.
Fejjegyek: 50%, szívjegyek: 30%, alapjegyek: 20%
Lényegében az elérhető ára miatt vált az EDT a másik legnépszerűbb koncentrációvá. Általában frissebb, egyszerűbb illatokhoz tökéletes, hiszen az alapjegyek itt még kisebb mértékben szerepelnek, mint az EDP-ben – ezért fordulhat elő, hogy sokszor nem is érezni őket a parfümben, vagy elillan az egész illat, mire a fej- és szívjegyek teljesen leszáradnak.

Eau de Cologne
2-4%
Az első kölnivizeket azért kölninek nevezték, mert a legelsőt Kölnben készítették, és kimondottan citrus virágokat és gyümölcsöket használtak fel hozzá. Az EDC manapság parfüm koncentráltság mércéjévé vált és a hangsúly teljes mértékben a fejjegyeken van (amik a citrusokat is beleérte frissek, üdék), ezért is gyengécskék ezek az illatok.
A cologne Amerikában elterjedt kifejezés, amit a férfi illatokra használnak töménységtől függetlenül, valószínűleg azért, mert a legelső kölniket kimondottan férfiak számára készítették. De ennek manapság már nincsen semmilyen táptalaja, a tájkozatlanság hatására maradt rajtuk ez a név.

Eau de Fraiche
1-3%
Kimondottan felfrissítésre szánták, mert mind az illatolaj-, mind az alkoholtartalma elhanyagolható. Gyakorlatilag illatos vízről van szó.

Ezek a leggyakoribb töménységek, amikkel találkozhatunk. Érdemes megjegyezni, hogy amikor a márkák hozzábiggyesztenek egy-egy jólhangzó extrát ezekhez a nevekhez (például intense, absolute, légère, l’eau, stb), attól a töménység nem ugrik feljebb vagy lejjebb a létrán – a különbség, ha van egyáltalán, elhanyagolható.

–Szilvia

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s